Jagnięcina z masłem pietruszkowym

jagniecinaLiczba osób: 3-4
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 25 min.
Gotowe w: 35 min.

Składniki

  • 1 kg kotletów jagnięcych z kością
  • 50 g mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek masła
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Jagnięcina doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i wykwintną kolację. Jest to smaczne i delikatne mięso, bogate w witaminy A, B1, B2. Naszą propozycją jest jagnięcina z masłem pietruszkowym.

Przepis

Najpierw przygotować masło do mięsa.
Do miski przełożyć masło, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i połowę posiekanej natki pietruszki. Wszystko dokładnie połączyć z masłem, ucierając je łyżką.
Masło przełożyć na folię aluminiową uformować rulon, po czym wstawić do lodówki, by stwardniało.
Kotlety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące.

Na przygotowane kotlety ułożyć porcję pokrojonego masła nie wykorzystując  całego, ponieważ będzie jeszcze potrzebne w trakcie smażenia mięsa.
Rozgrzać patelnię grillową wysmarowaną łyżką oliwy. Ułożyć na niej mięso, smażyć przez około 7 minut,  następnie przełożyć na drugą stronę,  ponownie wykładając porcję masła  na kotleta, smażyć około 7 minut.

Gotowe mięso podawać na sałacie z pieczonymi ziemniakami.