Liczba osób: 3-4
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 25 min.
Gotowe w: 35 min.
Składniki
- 1 kg kotletów jagnięcych z kością
- 50 g mąki
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek masła
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Niektórzy twierdzą, że to Marco Polo przywiózł pomysł na risotto Chin. To nie do końca prawda. Co prawda, prosty w przygotowaniu i pożywny pilaw pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł z Bliskiego Wschodu za pośrednictwem włoskich wojowników.
Grillowanie. Czekamy na nie, cieszymy się niemal przez cały tydzień, a gdy już dotrwamy do tej odpowiedniej chwili, zbierzemy grono przyjaciół i – o zgrozo – wszystko się spaliło. Całe przygotowania na nic.
Unikajmy nieprzyjemnych zaskoczeń
Wystarczy chwila nieuwagi, ot, po prostu, ożywiona rozmowa, ciekawa wymiana spostrzeżeń i nawet się nie zorientowaliśmy we właściwym czasie, że pora zainteresować się pozostawionymi na grillu produktami. Takich niemiłych niespodzianek można w bardzo prosty sposób uniknąć, wybierając grill z czujnikiem temperatury.
Continue reading →
Wiek 3-6 lat to okres intensywnego wzrostu i rozwoju komórek mózgowych. To czas, w którym mały człowiek dokonuje największych postępów sprawnościowych, umysłowych, a przy okazji bardzo intensywnie rośnie. Jego dieta powinna uwzględniać jego zapotrzebowanie na różne składniki odżywcze. Warto rożnymi sposobami nakłaniać dzieci do różnorodnego odżywiania podsuwając im smaczne kąski, choć dzieci w tym wieku przeważnie są szalenie wybredne gdy chodzi o jedzenie i najchętniej jadłyby bardzo monotematycznie. Przeważnie przedszkole staje jednak na wysokości zadania w tej kwestii. Continue reading →
Zdolność do rozpoznawania smaków, jest subtelnym zmysłem, który informuje nas o wartości odżywczej zjadanego pokarmu. Droga ewolucji pokazuje, że poczynając od naszych przodków wybieramy to, co dostarcza nam korzyści w postaci białka, energii, minerałów oraz witamin. Kwestią osobniczą jest sam wybór pokarmu, który często sprowadza się do nadmiernego jedzenia mięsa, warzyw czy też słodyczy. Jednak bardziej zastanawiające jest to, dlaczego i jak przyprawiamy przygotowywane jedzenie. Continue reading →
Codzienny pośpiech, stres, brak czasu na odpoczynek i sen powodują, że nasze ciało daje znać, skóra staje się matowa i pozbawiona blasku. Tym samym pogarsza się nasze samopoczucie. Dlatego ważną rolę w regeneracji skóry spełniają zabiegi pielęgnacyjne na twarz i ciało. Continue reading →
Kalorie: porcja dla 1 osoby: 325
Czas przygotowania: 45 min.
Rodzaj potrawy: bezmięsna
Ilość osób: dla osób
SKŁADNIKI:
Rosół warzywny KNORR 1 i 1/2 kostki
Zasmażka błyskawiczna jasna KNORR 4 łyżeczki
por 1 szt.
masło 2 łyżki
kukurydza 1 puszka
papryka chili 2 szt.
Continue reading →
Aby żywność mogła zachować świeżość przez dłuższy czas, ważne jest jej odpowiednie przechowywanie. Pomocne w tym może być zastosowanie plastikowych pojemników na żywność. Na rynku można znaleźć wiele różnych pojemników tego typu. Mogą one służyć zarówno do przenoszenia żywności, jak i do przechowywania produktów spożywczych w lodówce bądź w zamrażarce. Czym się należy kierować przy ich wyborze?
Nadwaga jest plagą naszych czasów. Siedzący tryb życia, złe nawyki żywieniowe i większa liczba niezdrowych pokarmów powodują, że kilkukilogramową nadwagę ma już prawie połowa dorosłych Polaków i 1/3 dzieci. Warto z nią walczyć, gdyż w przyszłości może ona przyczynić się do rozwoju wielu chorób takich jak: cukrzyca typu II, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Continue reading →
Szacuje się, że w Polsce cukrzycą dotkniętych jest ponad 2 mln osób. Jednak choroba ta została zdiagnozowana jedynie u połowy chorych. Reszta nie jest świadoma jej występowania. Jedynie wczesna diagnoza i rozpoczęcie leczenia może uchronić od wystąpienia powikłań, które w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do śmierci. Leczenie cukrzycy najczęściej kojarzy się z koniecznością codziennego przyjmowania zastrzyków z insuliny.