Plastikowe pojemniki na żywność – czym się kierować przy ich wyborze?

pojemnikiAby żywność mogła zachować świeżość przez dłuższy czas, ważne jest jej odpowiednie przechowywanie. Pomocne w tym może być zastosowanie plastikowych pojemników na żywność. Na rynku można znaleźć wiele różnych pojemników tego typu. Mogą one służyć zarówno do przenoszenia żywności, jak i do przechowywania produktów spożywczych w lodówce bądź w zamrażarce. Czym się należy kierować przy ich wyborze?


Rozmiary i kształt pojemnika

Wybierając plastikowy pojemnik do przechowywania żywności określonego typu, warto jest zwrócić uwagę na jego rozmiary. Nie może on być względem przechowywanej w nim żywności zbyt duży, ponieważ w przypadku dużej ilości wolnego miejsca gromadzi się w nim powietrze, które wpływa na przyspieszenie psucia się jedzenia. Bardzo istotny jest także kształt pojemnika. Do kanapek do szkoły czy pracy optymalny będzie prostokątny pojemnik z zaokrąglonymi brzegami, który z powodzeniem zmieści się w plecaku, w walizce czy w kobiecej torebce. Z kolei do jedzenia o jednolitej konsystencji (jak chociażby sałatki czy sosy z mięsem), dobrym rozwiązaniem może być zakup zaokrąglonych lub kwadratowych pojemników,

najlepiej ze specjalnym szczelnym zamknięciem, dzięki czemu na zewnątrz nie będą wydobywać się zapachy.

Oznaczenie plastikowego pojemnika

Decydując się na zakup pojemnika na żywność, warto jest zwrócić również szczególną uwagę na umieszczone na nim oznaczenia. Niektóre z nich dyskwalifikują pojemnik w kwestii użycia go do przechowywania artykułów spożywczych. Bezpieczne dla zdrowia są pojemniki z oznaczeniem 02 HDPE i 05 PP. W miarę bezpieczne są także plastikowe pojemniki posiadające oznaczenie 04 PE-LD. Do przechowywania żywności nie powinno się natomiast używać pojemników o oznaczeniu 01 PET, 03 PVC, 06 PS i 07. Zawierają one w sobie niebezpieczne materiały i wydzielają toksyny, które mogą mieć destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie.