Risotto z wołowiną

Niektórzy twierdzą, że to Marco Polo przywiózł pomysł na risotto  Chin. To nie do końca prawda. Co prawda, prosty w przygotowaniu i pożywny pilaw pochodzi z Chin, ale do Włoch dotarł z Bliskiego Wschodu za pośrednictwem włoskich wojowników.

  •    Liczba osób : 2
  •     Czas przygotowania : 10m
  •     Czas gotowania : 20m
  •     Gotowe w : 30m

Składniki

  •     1 szklanka ryżu Arborio
  •     2 szklanki bulionu wołowego
  •     400 g wołowiny
  •     1 łyżka masła
  •     1 mała czerwona cebula
  •     oliwa z oliwek
  •     1 łyżka parmezanu
  •     sól, pieprz

Wołowinę pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać z łupiny i posiekać. W miseczce wymieszać tarty parmezan z masłem, doprawić solą i pieprzem.
W małym garnku zagotować bulion.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, zeszklić cebulę. Dodać wołowinę i smażyć, aż zbrązowieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Następnie dodać ryż, smażyć, stale mieszając przez około 2 minuty. Wlać jedną szklankę ciepłego bulionu i mieszając, gotować, aż ryż wchłonie wywar. Stopniowo dolewać bulionu, pozwalając, by ryż go wchłaniał, do momentu, aż ryż będzie miękki i kremowy.
Gotowe risotto podawać z masłem, udekorowane świeżo posiekaną natką pietruszki lub rukolą