Delikatnie mięso na kotlety cielęce z dodatkiem ziół to pomysł na nieskomplikowany a wykwintny obiad.
Składniki
- 200 g cielęciny
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 300 g ziemniaków
- 1/3 szklanki półwytrawnego białego wina
- kilka gałązek szałwi
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Ziemniaki ugotować, ostudzić.
W międzyczasie mięso pokroić na pół, wzdłuż włókien, tak by powstała kieszonka. Każdy kawałek natrzeć solą i pieprzem.
Szałwię zmiksować w blenderze z 2 łyżkami masła, następnie pastą nafaszerować mięso. Dodatkowo, każdy kotlet obłożyć 3 listkami szałwii, po czym szczelnie owinąć plastrami boczku. Jeżeli boczek nie przylega, można spiąć całość drewnianą wykałaczką.
Ziemniaki pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem, po czym podsmażyć na złoty kolor, na 2 łyżkach oliwy.
Jednocześnie podsmażyć kotlety na 2 łyżkach oliwy przez około 7 minut. Pod koniec smażenia wlać wino,wodę i dusić przez 10 minut.
Gotowe sznycle podawać z ziemniakami i surówką z białej kapusty.