Sznycle cielęce z ziołami i złocistymi ziemniakami

Delikatnie mięso na kotlety cielęce z dodatkiem ziół to pomysł na nieskomplikowany a wykwintny obiad.

sznycleSkładniki

  • 200 g cielęciny
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 300 g ziemniaków
  • 1/3 szklanki półwytrawnego białego wina
  • kilka gałązek szałwi
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Ziemniaki ugotować, ostudzić.

W międzyczasie mięso pokroić na pół, wzdłuż włókien, tak by powstała kieszonka. Każdy kawałek natrzeć solą i pieprzem.

Szałwię zmiksować w blenderze z  2 łyżkami masła, następnie pastą nafaszerować mięso. Dodatkowo, każdy kotlet obłożyć 3 listkami szałwii, po czym szczelnie owinąć plastrami boczku. Jeżeli boczek nie przylega, można spiąć całość drewnianą wykałaczką.

Ziemniaki  pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem, po czym podsmażyć na złoty kolor, na 2 łyżkach oliwy.

Jednocześnie podsmażyć kotlety na 2 łyżkach oliwy przez około 7 minut. Pod koniec smażenia wlać wino,wodę i dusić przez 10 minut.

Gotowe sznycle podawać z ziemniakami i surówką z białej kapusty.