Liczba osób: 3-4
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 25 min.
Gotowe w: 35 min.
Składniki
- 1 kg kotletów jagnięcych z kością
- 50 g mąki
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek masła
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Jagnięcina doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i wykwintną kolację. Jest to smaczne i delikatne mięso, bogate w witaminy A, B1, B2. Naszą propozycją jest jagnięcina z masłem pietruszkowym.
Przepis
Najpierw przygotować masło do mięsa.
Do miski przełożyć masło, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i połowę posiekanej natki pietruszki. Wszystko dokładnie połączyć z masłem, ucierając je łyżką.
Masło przełożyć na folię aluminiową uformować rulon, po czym wstawić do lodówki, by stwardniało.
Kotlety lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące.
Na przygotowane kotlety ułożyć porcję pokrojonego masła nie wykorzystując całego, ponieważ będzie jeszcze potrzebne w trakcie smażenia mięsa.
Rozgrzać patelnię grillową wysmarowaną łyżką oliwy. Ułożyć na niej mięso, smażyć przez około 7 minut, następnie przełożyć na drugą stronę, ponownie wykładając porcję masła na kotleta, smażyć około 7 minut.
Gotowe mięso podawać na sałacie z pieczonymi ziemniakami.